От абдикацията на Фердинанд досега винаги обичаме да изтръскваме историческата

...
 От абдикацията на Фердинанд досега винаги обичаме да изтръскваме историческата
Коментари Харесай

Проф. Стоянович за Фердинанд: Когато има универсален грешник, бий черната котка, пък после ще му мислим

 

„ От абдикацията на Фердинанд до момента постоянно обичаме да изтръскваме историческата си съвест с него. Когато има повсеместен виновник, бий черната котка, пък след това ще му мислим дали има някой различен отговорен за свършеното. "

Това съобщи в „ Тази заран “ проф. Петър Стоянович, историк и някогашен министър на културата.

 

 Агресия и умишлен преден удар: Защо се стигна до грозните подиуми на паркинг в София? 3 мин. Агресия и умишлен преден удар: Защо се стигна до грозните подиуми на паркинг в София?  Учениците от 4. клас се явяват на наложителните изпити 1 мин. Учениците от 4. клас се явяват на наложителните изпити  Лоренцо - синът на Софи Маринова, разгласи премия от 10 000 лв. и хвана измамници в мрежата 3 мин. Лоренцо - синът на Софи Маринова, разгласи премия от 10 000 лв. и хвана измамници в мрежата  Избори 2 в 1: Гласът ти се чува. Дебат с водачите на извънпарламентарните сили 8 мин. Избори 2 в 1: Гласът ти се чува. Дебат с водачите на извънпарламентарните сили  Арестуваха охранител в учебно заведение във Враца, карал деца да скандират „ Да живее Македония “ 3 мин. Арестуваха охранител в учебно заведение във Враца, карал деца да скандират „ Да живее Македония “  Симеон Сакскобургготски посреща тленните остатъци на цар Фердинанд: Кога те идват у нас? 3 мин. Симеон Сакскобургготски посреща тленните остатъци на цар Фердинанд: Кога те идват у нас?  Агресия и умишлен преден удар: Защо се стигна до грозните подиуми на паркинг в София? 3 мин. Агресия и умишлен преден удар: Защо се стигна до грозните подиуми на паркинг в София?  Учениците от 4. клас се явяват на наложителните изпити 1 мин. Учениците от 4. клас се явяват на наложителните изпити  Лоренцо - синът на Софи Маринова, разгласи премия от 10 000 лв. и хвана измамници в мрежата 3 мин. Лоренцо - синът на Софи Маринова, разгласи премия от 10 000 лв. и хвана измамници в мрежата  Избори 2 в 1: Гласът ти се чува. Дебат с водачите на извънпарламентарните сили 8 мин. Избори 2 в 1: Гласът ти се чува. Дебат с водачите на извънпарламентарните сили  Арестуваха охранител в учебно заведение във Враца, карал деца да скандират „ Да живее Македония “ 3 мин. Арестуваха охранител в учебно заведение във Враца, карал деца да скандират „ Да живее Македония “  Симеон Сакскобургготски посреща тленните остатъци на цар Фердинанд: Кога те идват у нас? 3 мин. Симеон Сакскобургготски посреща тленните остатъци на цар Фердинанд: Кога те идват у нас?

" Тепърва историческата просвета ще се произнесе. Не е допустимо триумфът да има няколко татковци, а пък загубата да има единствено една майка “, означи още той.

На 29 май тленните остатъци на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от немския град Кобург в София с боен аероплан, който ще кацне пред държавния VIP на летище София.

„ Това е вест, само че за най-новата ни история това сигурно ще бъде архиновината, тъй като по този метод демонстрираме няколко неща като българи и като страна. Първо, че имаме отговорност към историята си, без значение от своите пристрастия към главните герои в нея ", уточни историкът.

Траурната гала ще се организира пред централния вход на двореца „ Врана “

" Второ, че даже и разграничени сега на лагери – и българската власт, и българското общество имат сили да се преодолеят и да създадат обединен жест към историята и към себе си. Трето – демонстрираме го на цивилизования свят “, означи още той.

„ При акта, който следва не става въпрос за „ република “, „ монархия “. Говорим само и единствено от държавническа позиция. Защо това не е могло да стане до момента? Ако тръгнем от 1918 година, когато Фердинанд абдикира, естествено, че връщането му в България е било невероятно – поради загубата във войните, тежката мъка и тъй като, когато хората отиват в заточение, мъчно се връщат на това място “, изясни проф. Стоянович.

„ Политическата класа на Третото българско царство, отпред с неговия наследник цар Борис Трети, заобикалят да го позволен назад в България по чисто външно и вътрешни политически аргументи. Въпреки че Фердинанд е бил надалеч от България, той продължава да хвърля сянка върху връзките ни тук – подозиран е като въздействия и като познанства “, разяснява още историкът.

„ Фердинанд ще бъде положен в саркофаг в криптата на двореца „ Врана “. Много други места през годините са спрягани за неговия финален покой. Той е католик и не може да бъде заровен в православен манастир “, уточни проф. Стоянович.

„ Мисля, че се намираме се на прага на едно отдаване на последна респект на български държавен глава на задоволително високо равнище. И българското министерство на защитата, и българското външно министерство и Министерският съвет направиха нужното, с цел да стане този развой вероятен. Едно поданство не може да свърши това, което може страната. Няма да достигнем безусловно равнищата, които са достигали даже Румъния, Сърбия и Черна гора, да не приказваме за Русия. Мисля обаче, че ще бъде маркирано почтено “, означи още той.

Той добави, че с посрещането на тленните остатъци на Фердинанд ще можем да застанем още по-убедено в фамилията на европейските нации.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР